Woodgarth

PROJECTS / Private Residential

This spacious, environmentally sustainable and energy efficient “L-shaped” family home is a made up of two elements and features a steel frame at ground floor level, full height glazing and vertical timber cladding.

The first element is a highly-insulated timber ‘box’, housing the sleeping accommodation. The steel frame ‘table’ supports the timber-framed box at the upper levels while it cantilevers in all directions, appearing to float above a clerestory plinth. The second ‘leg’ of the L is made up of a single-storey timber frame structure set perpendicular to the two-storey form which houses the garage and ancillary spaces.

Internally the generous ground floor open plan living area features a double height void and is glazed floor to ceiling along the south of the building, creating a light, contemporary space. Transparency and connection between the internal spaces and the garden is created through large sliding doors which open onto a sheltered courtyard-style garden.

A simple palette of timber, brick and white render complements the building’s bold form.

‘The planning process has been challenging but Ayre Chamberlain Gaunt has prepared an extremely intelligent and contextual scheme that has won a number of plaudits. We would have no hesitation in recommending Ayre Chamberlain Gaunt; their client focused service has been very much appreciated.’ – Client testimonial

Awards:
2016 – CPRE Hampshire Countryside Awards – Sustainable Buildings Winner
2015 – RICS Awards – Shortlist
2015 – London Evening Standard Awards – Commendation
2014 – Wood Awards – Longlist

Location: North Hampshire
Client: Private Client
Size: 270m2
Completion: 2013
Service: Full Architectural
Sector: Private Residential
Photography: Martin Gardner

VIEW FULLSCREEN / NEXT PROJECT / ALL